RAHMAN SÛRESİ

"Rahman." (Rahman: 1)

Allah'ın güzel isimlerinden biridir. Çoğu zaman Rahman, zât ismine bitişik gelir: "De ki: İster Allah'a dua edin ister Rahman'a..." (İsrâ: 11)

İnsanların hatalarını belirleyen ve hedeflerini çizen hidâyeti beşere bırakmaması Yüce Allah'a hamd vesilesidir. Geçmiş peygamberlerin sâhifelerindeki özellikleri cem eden ve kıyamete dek insanlara yol gösterme sebeplerini içeren Kur'ân-ı Ke-rîm'in özelliği işte budur. Kur'ân, son risâlet sahibini ilk nimete hamd bağlamında böyle geçmektedir: "Allah sana Kitâb'ı ve hikmeti indirmiş ve sana bilmediğini öğ­retmiştir." (Nisa: 113)

Her okuyan ve düşünen insan için Kur'ân, büyük bir nimettir: "Sizin en hayırlı­nız, Kur'ân'ı Öğrenen ve öğretendir." (Hadis-i Şerif) Çünkü risâleti tebliğde ve câhi-liyeyi ortadan kaldırmada peygamberlere bırakılan şudur:

"Rahman. Kur'ân'ı öğretti." (Rahman: 1-2)

Farklı dillerle açıklama ve anlamı başkalarına taşıma, insan cinsinin Özelliklerin-dendir.

Ardından Yüce Allah, evrene belli kanunlarla hükmettiğini, yıldızların laf olsun diye fezada dolaşmadığını, onların belli bir yörüngelerinin olduğunu ve belli bir hız­da çok hassas bir denge üzerinde döndüğünü beyan etmiştir.

Aynı şekilde yeryüzünde biten bitkiler de belli bir yükseklik veya boya sahiptir­ler. Herşey belli bir sisteme boyun eğmiştir: "Orada (yeryüzünde) miktarı ve ölçüsü belli olan şeyler bitirdik." (Hicr: 19)

Evren, tıpkı zamanı belirleyen bir saatin âletleri gibidir:

"Giineş ve ay bir hesaba göre (hareket etmekte)dir. Bitkiler ve ağaçlar secde

Rahmin Sûresi ¦ 53 I

Kıır'ân-ı      Kerîm'in      Konulu     Tefsiri

ederler. Göğü Allah yükseltti ve mizanı (dengeyi) O koydu. Sakın mizanı boz­mayın." (Rahman: 5-8)

Bazen insanların taşkınlıkları yüzünden karada ve denizde fesad olabilir. İsraf ve azgınlık sebebiyle "Ozon" tabakası delinebilir. Ancak evrenin yönetimi, yaratıcısının eliyle bozulmaz. Allah'ın dünyaya tanıdığı ve herşeyin yeniden döndürüldüğü süreye dek madde kanunlarındaki genel denge sarsılmaz.

Biz, ister mal değişiminde ister yönetim ve sosyal açıdan herşeyin hakkını verme konusunda ve adaleti yerine getirme hususunda bu süre zarfında sorumluyuz:

"Ölçüyü adaletle tutun ve eksik tartmayın." (Rahman: 9)

Ekin ve hurma meyveleri, Allah'ın yaratıklarına verdiği nimetlerdendir. Hoş meyveler yanında buğday ve pirinç gibi rüzgarla döllenen başaklardaki taneler de öy­le. Hayvanların yiyecekleri bunlara bağlı olduğu gibi insanların gıdaları da bunlara bağlıdır. Sonra gül ve reyhan, isteyenler için bir nimettir.

Bu sûrede:

"O halde Rabbinin nimetlerinden hangisini yalanlıyorsunuz?" (Rahman: 13)

âyeti tam otuzbir yerde tekrarlanmıştır. Buradaki hitap, dünyada Allah'a ibâdetle yü­kümlü olan insan ve cine aittir.

¦

Sürenin tamamının dört bölüme aynlması mümkündür:

1. Yaratma ve icad etmeden söz eden bölüm.

2. Yok olmadan, yeniden dirilmeden ve suçluların ceza görmesinden söz eden bö­lüm.

3. İtaat edenlerden yarışanlardan söz eden bölüm.

4. Muhsinlerden söz eden bölüm.

Adem'in, topraktan, sonra çamurdan (tıyn), sonra ayıklanmış kuru balçıktan (sal-sâlin min hamein mesnûn), sonra pişirilmiş çamurdan (salsâlin ke'1-fehhâr) yaratıldı­ğı, onun zürriyetinden gelenlerin ise nutfeden, sonra spermadan (alaka), sonra embri­yodan (mudga) vs... yaratıldığı bilinmektedir.

Bu ilk yaratılıştır. İnsanlar bütün yeryüzünü dolduracak. Sonra hepsi ölüme yenik düşecek:

"Yeryüzünde bulunan her canlı yok olacak. Ancak azamet ve ikram sahibi Rab-b'inin yüzü (zâtı) bakî kalacak." (Rahman: 26-27)

Sonra hesap görmeleri için diriltilecek, hiçkimseye ayrıcalık edilmeyecek. Sâlih-ler nimetle onurlandırılacak, bozguncular ise kendi elleriyle hazırladıkları sonu göre-

532 ¦ Rahman Sûresi

Muhammed     Gazalî

çeklerdir.

"Suçlular, sımalarından tanınır, perçemlerinden ve ayaklarından yakalanırlar." (Rahman: 41)

Suçlular, değişik aşamalardan geçirilirler. Bazen hesap ânında tartışırlar, yaptık­larını sorgularlar -dünyamızda olduğu gibi-. Fakat Ölümden sonra işleri, tenfizden başka bir şey değildir, cehenneme sürülürler.

Hata yapanların kınanması ve onların mahcub oluşlarının açığa çıkarılması şu et­kili cümlede tekrarlanmıştır:

"O halde Rabbinin nimetlerinden hangisini yalanlıyorsunuz?" (Rahman: 36)

Kabul etme yönündedir. Şart ve ceza ayrıntılı olarak zikredilmiş ve kendilerine yapılanlar zikredilmeden önce Allah katında aşırı gidenlerin haksızlıkları Yüce Al­lah'ın şu buyruğunda olduğu gibi ortaya konmuştur:

"Gök yarılıp da kızarmış yağ renginde gül gibi olduğu zaman, Rabbinizin han­gi nimetini yalanlıyorsunuz? İşte o gün insana da cine de günahı sorulmaz." (Rahman: 37-39)

Bu, "İzâ" İle başlayan şart cümlesinin cevabıdır. Cevap tamamlanmadan önce şu âyet tekrarlanmıştır:

"O halde Rabbinin nimetlerinden hangisini yalanlıyorsunuz?" (Rahman: 40) Ardından korkunç cezayı tamamlamak için niteleme yapılmıştır:

"Suçlular, sımalarından tanınır, perçemlerinden ve ayaklanndan yakalanırlar." (Rahman: 41)

Bu tekrar, nimetleri inkâr edenlere ve sahibini takdir etmeden yaşayanlara ilâhî ga­zabın şiddetini vurgulamak İçindir! Tıpkı kızgın babanın zâlim oğluna dediği gibi: Ba­na -ey hâin- ihanet mi edilir? Emrim unutulur ve hakkım çiğnenir mi ey zâlim hâin?

Rahman Sûresi, muttakîler için hazırlanmış iki cenneti güzelce niteleyerek son bulmuştur. Orada yüce derece sahiplerine iki cennet vardır:

"Rabbinin huzurunda durmaktan korkanlar için iki cennet vardır." (Rahman: 46)

Biraz önce Yüce Allah'ın göz aydınlığını nitelerken zikrettiği gibi sıfat ile mev-suf arasındaki fasıl burada yeniden tekrarlanmıştır:

"Orada gözlerini yalnız eşlerine çevirmiş güzeller var ki, bunlardan Önce onla­ra ne insan ne de cin dokunmuştur." (Rahman; 56)

"O halde Rabbinin nimetlerinden hangisini yalanlıyorsunuz?" (Rahman: 57) "Sanki onlar, yakut ve mercandırlar." (Rahman: 58)

Rahmin Sûresi • 533

Kur*ân-ı     Kerîm ' in     Konulu     Tefsiri

Nimetin hakları büyüktür. Nimet, hakkını takdir etmeden ve bedelini ödemeden kendisinden yararlanılanlar haramdır.

Orada bütün mü'minlere iki cennetten daha söz edilmektedir:

"Bu ikisinden başka iki cennet daha vardır. Öyleyken Rabbinin hangi nimetini yalanlayabilirsiniz? Bu cennetler koyu yeşildirler." (Rahman: 62-64)

Yeşilliğin bolluğu ve gölgelerin çokluğu ile birlikte bu niteleme doğrudur.

Nil ve Fırat vadileri, yeşilliklerinin bolluğu sebebiyle bolluk arazisi olarak nite­lenmiştir. Bu bahçelerin hepsi, sahibi için göz aydınlığıdır. Allah onlardan bize de versin.

 

 

 

 

 

534 • Rahman Sûresi

 

Free Web Hosting